Honlap születik

A weboldalak készítése több lépésből áll, mint ahogy azt sokan gondolnák. Ezzel kapcsolatban szeretném most felnyitni leendő ügyfeleim szemét.

Szeretném azt a tévhitet is eloszlatni, amely szerint egy professzionális, a piacon helytálló, a cég filozófiáját maximálisan tükröző honlap elkészítését akár pár órás munkával el lehet érni. Egy kiemelkedően jó weboldal elkészítéséhez bizony időre és türelemre van szükség, hiszen egy kapkodva elkészült honlap akár a cég kárára is válhat.

Ezért sokan beleesnek abba a hibába, hogy még kész sincs a honlap, de a reklámanyagukon, névjegykártyájukon a weboldal átadása előtt már feltüntetik a weboldal címét. Persze ez érthető, hiszen szeretnék már kihangsúlyozni ezt a reklámfelületet is, de ez a visszájára is üthet.(Ezt elkerülendő én fel sem töltöm a megrendelő tárhelyére a félkész honlapot, helyette a saját tárhelyemen tárolom a teljes elkészülésig. Egy honlap feltöltés alatt szöveg jelenik ilyenkor csak meg.)

A honlap mindenképpen egy hosszútávú befektetés, amelyet megfelelő módon kell előállítani, fenntartani, figyelembe véve számos pozitív értéket hordozó, logikus elvet.

Ezeket az elveket sokan nem veszik komolyan, pedig nagyon is fontosak, hiszen a jó alapokon működő weboldal érdeklődőket, majd vásárlókat fog csalogatni.

1. LÉPÉS: MI IS KELL HOZZÁ?

Induláshoz mindenképpen szükség van egy címre (domain név), melyet általában 2 évre adnak meg. A domain névválasztás nagyon fontos dolog, érdemes alaposan átgondolni. Erről bővebben a domain menüpont alatt olvashat.

Ezenkívül elengedhetetlen egy olyan hely, ahol a weboldal tartalmát eltárolják, vagyis tárhely. Mindenkit lebeszélek az ingyenes tárhely használatáról. Nem kívánt reklámcsík, esetleg felugró ablak fogja rondítani honlapjának összképét, ezzel az igénytelenség érzését keltve. A látogatók ilyen benyomásra nem nagy eséllyel fogják növelni forgalmát, a bizalomhiány miatt. Gondoljon bele, ön rendelne olyan cégtől bármilyen terméket, szolgáltatást, akinek még havi kb.1200 Ft-ja sincs a honlapjának fenntartására? Erről is olvashat bővebbet a tárhely menüpont alatt.

Mivel a domain név aktiválása általában 1 hetet (.hu esetén) vesz igénybe, célszerű minél hamarább megrendelni, főleg ha nem szeretnénk, hogy az általunk választott domain nevet valaki lefoglalja előttünk.

Megrendeléshez szükséges dokumentumok:
Cégek: cégbírósági végzés (másolat), aláírási címpéldány (másolat)
Magánszemélyek: nyilatkozat a személyi adatok hitelességéről (2 tanú aláírásával)
Magánvállalkozók: vállalkozói igazolvány másolata
Alapítványok, iskolák, egyesületek, önkormányzatok: alapító okirat,cégbírósági bejegyzés másolat, aláírási címpéldány (megfelel a banki aláírási címpéldány is)

Domain és tárhely rendelés esetén vegye igénybe az Ön felé ingyenes ügyintézési szolgáltatásom!

2. LÉPÉS: LÁTVÁNYTERV

Miután megismertem az igényeket, elkészítek egy látványtervet, amely egy átmeneti internetes címen lesz megtekinthető. A látványterv elkészítésekor figyelembe veszek számos pszichológiai, ergonómiai szempontot is, amely kedvező hatású lehet a weboldal használói számára.

A látványterv alapján tudok tovább dolgozni a kívánt weboldal kialakításán.

3. LÉPÉS: A WEBOLDAL STRUKTÚRÁJA

Az ügyfél által meghatározott menüpontok alapján kialakítom a weboldal struktúráját. Mindezt a lehető legoptimálisabb módon. Ezt úgy próbálom megvalósítani, ahogy az a leendő partnereim számára a legkényelmesebb és leglogikusabb, természetesen figyelembe véve a marketing szempontokat is.

Ezen a lépésen is sok múlik, hiszen a weboldalon böngészőnek mindig tudnia kell, hogy hol is tart, és hogy honnan is indult. Ezért ezt a részt úgy kell átgondolni, hogy az követhető, világos legyen.

4. LÉPÉS: MŰKÖDÉSI HÁTTÉR

Bizonyos weboldalak speciális megoldásokat igényelnek. Például: adatbekérő, kapcsolatfelvételi űrlapok, on-line rendelés (webshop), termékkatalógus, fórum, kép galéria stb.

Ahhoz, hogy ezek megfelelő módon működjenek, speciális eljárások szükségesek a weboldal készítésekor. Általában külön rendszerként funkcionálnak (beépítve a honlapokba). Ezen rendszerek elkészítése veszi ki a legnagyobb részét a munkának.

Munkaidő igénye változatos. Minél bonyolultabb egy ilyen rendszer, annál több időbe telik az elkészítése, ezért számolni kell vele, hogy a weboldal ezen része hosszabb időt igényel.

5. LÉPÉS: ADATFELTÖLTÉS

Miután elkészült a weboldal struktúrája és a működési háttere, feltöltöm azt az ügyféltől kapott megfelelő adatokkal, szövegekkel, képekkel.

Ezen a ponton kiemelten kell szólnom kell arról, hogy sok honlapot kívánó ügyfél nem veszi elég komolyan, hogy a honlapjára felkerülő szövegek és képek megírása, összegyűjtése az feladata. Mivel az ő szakmája az, amiről a honlap szólni fog, ő tudhatja, hogy mit szeretne közölni az oldalain. A weblap készítő csak segíthet ebben, de ha az ügyfél tessék-lássék módon áll a feladathoz, akkor időben és minőségben is hátráltatja a honlapja elkészültét és későbbi sikerességét. Érdemes ezen elgondolkodni!

6. LÉPÉS: TESZTELÉS

Az elkészült weboldalakat tesztelem különböző böngészőkkel, hogy azok a megfelelő módon jelenjenek meg és működjenek. Ehhez segítségül szoktam hívni a megrendelőt is a több szem többet lát elvén.

7. LÉPÉS: ÁTADÁS

Ha minden úgy működik, ahogyan azt a megrendelő elvárja, és megfelelő a marketing is, akkor átadásra kerül a weboldal. Ez azt jelenti, hogy feltöltöm a végleges helyére. A weboldal ettől kezdve használható.

8. LÉPÉS: LINKAJÁNLÁS, LINKCSERE, WEBLAP MARKETING

Amennyiben erre igényt tart a megrendelő, beregisztrálom, illetve beajánlom a weblapját a keresőkbe, illetve tematikus oldalakba, hogy evvel növelni tudjuk a honlap sikerességét. Javaslatokat adok a további marketing feladatokra is.

A hatékony honlapkészítés titka a marketing tanácsadás alapján készülő honlap!
Kérje ajánlatomat!

KAPCSOLATFELVÉTEL

Árajánlatot, csak az igényeit részletesen megismerve áll módomban adni.

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2007.