Internet etikett- Netikett

Sokan, sokszor rádöbbentek már, hogy milyen nehéz az interneten kommunikálni, s mennyire könnyű félreértelmezni egy e-mailt, annak jelentését, szándékát. Kapcsolatok, együttműködések bomolhatnak fel miatta, viták, félreértések keletkezhetnek belőle, sőt heves indulatoktól sem mentes háborúskodások, akár egy levelezőlistán, internetes csoportban, egy közösség "füle hallatára" is.

Gyanítom, hogy mindez ugyanarról a tőről fakad: a mindennapjainkban sem tudunk viselkedni (tisztelet a kivételnek), nem csak a neten. Míg az élőszavas beszélgetésnél gesztikulálunk, hangsúlyozunk, a hatást azonnal észlelve korrigálni tudunk, addig mindez leírva egészen más hatást kelt, mintegy felerősítve a gyenge fogalmazókészségünket, a mások iránti tolerancia hiányát. Sokan csupán értetlenségből, de azonnal a támadva védekezéssel reagálnak, gondolkodás helyett.

A lehetőség a tanulásra ezen a területen is adott.

Az etikett egy iránymutatás számunkra: hol, kivel, hogyan viselkedjünk, mit engedhetünk meg magunknak és mit nem célszerű. Az etikett netes megfelelője a netikett (netiquette), amely leírja hogy az egyes internetes kapcsolatoknál milyen szituációban, hogyan helyes viselkednünk, mit tehetünk ha valaki megsérti a netes közösségi szabályokat, hogyan tudjuk mindezt kezelni, minden résztvevő megelégedésére. A netikett tehát mankót jelenthetne értetlenségünkben, s mint minden információ, úgy a netikett is fellelhető az interneten.

A netikettből, ezen írás elkészítéséhez, azon szabályhoz igyekeztem tartani magamat, miszerint a netikettben sem találunk egyetlen felkiáltó jelet sem. :-)

Egy biztos: a netikett alkalmazásából, vagy nem alkalmazásából származó következményekért senki sem vállalja a felelősséget, ám a netes viselkedés következményeit kinek-kinek magának kell vállalnia, ezért érdemes ismerni a netikettet.

Ajánlom a magyar netikett-t, mely ITT is elérhető.

A hatékony honlapkészítés titka a marketing tanácsadás alapján készülő honlap!
Kérje ajánlatomat!

KAPCSOLATFELVÉTEL

Árajánlatot, csak az igényeit részletesen megismerve áll módomban adni.

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2007.