Számítástechnikai megoldások

Pc doktor

A XXI. században egyre kevésbé élhet az ember számítástechnikai eszközök, internetkapcsolat és elektronikus levelezés nélkül. Egy cég számára pedig alapvető ezek használata. Mindezeket alapos megfontolás után célszerű megvásárolni, majd beüzemelni, illetve karbantartani.

Mindenki szeretne lépést tartani az informatika fejlődésével, ám nem mindenki rendelkezik a lehetőségek teljes eszköztárával. Az eltelt néhány év alatt nagyon sokat tanultam az informatikáról, de szerintem ez is egy olyan iskola, melyet sohasem lehet kijárni. Ugyanúgy, mint pl. egy új autó megvétele és karbantartása, a számítástechnika és az informatika használata is szakértelmet igényel.

Pár mondat arról, amit úgy gondolom, nem árt tudni:

A számítógépek különböző tudású és teljesítményű alkatrészekből és az azokhoz tartozó programokból állnak, amelyekből az ún. konfigurációkat különféle felhasználási cél szerint állítják össze a szaküzletekben.

A számítógépeket különböző programokkal telepítve forgalmazzák, ezek sokszor még egyszer annyiba kerülnek, mint maga a számítógép. Ha eldöntöttük, mire akarjuk használni, nézzük meg az üzletben, hogy a kiválasztott gépen futnak-e azok a programok, amikre szükségünk lesz.

A legtöbb otthoni alkalmazásra (tanulás, szórakozás, archiválás) érdemes olyan gépet venni, ami alkalmas a multimédiás programok lejátszására, esetleg készítésére is. A multimédia kifejezés alatt a képet, hangot, zenét, adatot, szöveget, grafikát, mozgóképet értjük, tehát az olyan gépet, ami a tévéhez hasonlóan jeleníti meg a tartalmakat, de annál sokkal változatosabb és rugalmasabb módon.

A játékprogramok is hasonló alkalmazások, amelyek azonban sokkal komolyabb gépet, több memóriát és gyorsabb processzort, erősebb videó kártyát igényelnek, mint a munkavégzés vagy tanulás céljára használt gépek, így érthetően jóval drágábbak is. Az internetes oldalak legtöbbje is zenélve, mozgóképekkel, színes illusztrációktól csillogva töltődnek le. Ezek kedvéért tehát sokszor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Szövegszerkesztésre, könyvelésre, üzletfelek adatainak tárolására, megrendelések regisztrálására, levelezésre a legegyszerűbb konfigurációk is megfelelnek, már pár tízezer forintért kapunk olyan gépet, ami munkánkat megkönnyítheti. Ha viszont komoly üzleti tevékenységet szeretnénk végezni, akkor érdemes alaposan megfontolni a vásárlást, mert nem biztos, hogy olyan gépet veszünk, amely a későbbiekben is egyszerűen bővíthető.

Nyomatatót tízezer forint körüli induló áron forgalmaznak, de sokszor az ilyen olcsó gépek csak egyszer használatosak, a tintapatron lehet, hogy drágább, mint egy új nyomtató. Ezen talán a patronutántöltő készletek segíthetnek, de 2-3 utántöltés után már csak a patroncsere segít, mivel maga a patron mechanikus részei mennek tönkre.

A digitális fényképezés is egyre inkább teret hódít. A számítógéppel is összeköthető, igazán használható készülékek (pl. azonnali visszanézési lehetőség, elegendő felbontás stb.) kb.40.000 forintos ártól szerezhetők be. Szinte korlátlan mennyiségben készíthetünk vele fotókat a családi nyaralásról, szórakozásról, de akár munkához, tanuláshoz is használhatók. A képek később kinyomtathatók, de digitális formában is tárolhatók, CD-re vagy DVD-re írva.

Az embereknek általában van egy "helyi szakértője" (családtag, barát, kolléga), aki tud valamit a számítógépekről, és akihez bátran lehet segítségért fordulni. A számítógépes készségek elsajátítása jelentős részben ilyen informális hálózatokon keresztül történik.

Csakhogy ezek a segítségek gyakran túl sokba kerülnek, mert tisztelet a kivételnek több kárt okoznak, mint hasznot.

Ha ez egy otthoni számítógéppel történik, akkor is elég nagy probléma, ha viszont egy cég számítógépe esik áldozatul, a kár felmérhetetlen.

Hogyan vásároljunk számítógépet?

Többszázezer forint körüli vásárlásnál nagyon oda kell figyelnünk, hogy milyen számítógépet választunk, hol vesszük meg, és ki fogja karbantartani a későbbiekben. Vehetünk szaküzletben, bevásárlóközpontban és ún. számítógép bontóban is készüléket, igényeink szerint.

A vásárlás előtt még sok mindent el kell döntenünk: hogyan vásároljuk meg (részletre, készpénzzel, használtan stb.), és hogy mire fogjuk használni a gépet.

Hol vásároljunk?

A bevásárlóközpontok (hipermarketek) előre összeállított gépeket forgalmaznak, helyszíni kipróbálásra nincs lehetőség, a szakszerű tanácsadás, személyes kiszolgálás minimális. A legtöbb esetben ezek az előre összeállított gépek nem épp minőségi és hosszútávon is célszerű alkatrészeket tartalmaznak (tisztelet a kivételnek). Ami azonban jó pont, hogy garancialehetőség, hitelügyintézés van, és valószínűleg a boltot is ott fogjuk találni jövőre.

Jóval kedvezőbb az országszerte megtalálható, helyi kisebb-nagyobb szaküzletekben vásárolni, hisz ott az eladók, mint személyes tanácsadók a vevők igénye szerint állítják össze a gépeket és a legtöbb helyen vállalják a karbantartást, illetve a szervizelést is. Nem jellemző a hatalmas kínálat, de megrendelésre megszerzik a kívánt árut.

Végül vehetünk számítógépeket használtan, ún. számítógépbontóból, sokszor megdöbbentően alacsony áron. Ide azonban csak felkészült, hardverhez értő vásárlóknak érdemes ellátogatni, mert a használt alkatrészek megbízhatósága, későbbi várható használattól függő minősége, élettartama már a boltban eldöntendő.

Én a számítógép és egyéb számítástechnikai vásárlásaimhoz minden esetben elkísértettem magam PC Zseni-vel, így biztos vagyok benne, hogy minőségi, és mégis jó árfekvésű eszközökkel gyarapodtam.

Pc Zseni

Ahogy fejlődik az ember számítástechnikai tudása, úgy fedezi fel, hogy nem csak önmagát kell fejleszteni, hanem bizony a számítógépét is.

Újabb és újabb programok szolgálják az embert, főleg, ha munkára használja a gépet. Gyűlnek az elmentett adatok, növekszik a levelezés. Újabb és újabb játék és egyéb programok kerülnek piacra.

A megnövekedett igények bizony komolyabb számítógépet igényelnek mind hardver, mind szoftver irányában.

Itt jön be a képbe, amit felül is említettem, hogy ha a legelején nem olyan gépet vásárolnunk, ami gond nélkül bővíthető, akkor bizony szinte érdemesebb egy teljesen új gépet venni, összeállíttatni, mint reménytelenül kísérletezni, hogy vajon kompatibilisek-e a régi alkatrészek az újakkal. (Általában nem.)

A hardver mellett nagyon fontos a megfelelő szoftver is.

Az egész gép alapja az operációs rendszer, melynek stabilitásához manapság már elengedhetetlen a megfelelő védelem, főleg, ha internetre is csatlakozunk. (antivírus, kémprogram figyelő, tűzfal)

Mindezen programok telepítése is szakértelmet kíván, mert ha nem jól telepítjük, vagy állítjuk be, akkor keservesen nehézkes lehet a géppel bármit is csinálnunk.

A régi közmondás szerint, ami elromolhat, az el is romlik.

Kétségbeesésre semmi ok, de fontos, hogy itt is szakértő kezekbe kerüljön a gép, ne pedig "Mekk Elek" próbálkozzon a javítással.

Összegzésképpen elmondhatom, hogy a tapasztalataim alapján érdemes áldozni a hozzáértő számítástechnikai szakemberre, mert hosszú távon mindenképpen behozza az árát, én pedig nyugodtan használhatom a gépem, idegrohamok kísérete nélkül.

Pc doktor

Amennyiben szüksége van segítségre akár egy új gép vásárlásához,
vagy a régi felújításához, illetve szeretné biztonságosan üzemeltetni,
keresse meg PC Zseni-t, bizonyára tud Önnek segíteni.

Elérhetőség:

Kovács Zoltán
Számítástechnikai programozó, Szoftverüzemeltető
Rendszergazdai feladatok, adatbázis kezelés,
Hálózat menedzselés, középszintű grafikai feladatok

http://programozozo.hu

info(kukac)programozozo.hu

06-70-674-1155

Webdesign - Szenyán Ildikó 2007.