A weblap színeiről

A honlap tervezésekor a legtöbb ember két fő dologra koncentrál: honlap dizájn (grafika és a logo) és a tartalom. És mi a helyzet a színekkel? Egyike a legfontosabb kérdéseknek honlapjának tervezésekor.

A honlap színe azért fontos, mert hangulatot és érzelmeket közvetít a látogatói felé, valamint tükrözi az Ön személyét és a márkanevét. A színek szimbolikusak. Ha valaki irigy, akkor azt mondjuk sárga az irigységtől. Amikor dühösek, mérgesek vagyunk, akkor ő vörösödik, mint a rák.

A színek hatással vannak ránk lélektanilag, pszichológiailag. Sarkallni tudja vagy elnyomni az vágyainkat. Jókedvűvé tud bennünket tenni, izgatottá, dühössé vagy éppenséggel szomorúvá.

Vessünk néhány pillantást a színekre, nézzük, mit jelentenek a látogatói számára, milyen hatással vannak a honlap látogatóira!

Meleg színek:

Piros - red
A piros az egyik legerőteljesebb és figyelemfelkeltő szín. A piros szimbolizálja a szenvedélyes indulatot, tüzet és bujaságot is. Megemeli a vérnyomást és izzadást okoz. A piros energiát tükröz és erősen motivál cselekvésre. A piros a háborút is szimbolizálja, az erőszakot, a vért és agressziót. A rózsaszín vagy pink szín romantikus és megnyugtató.

Narancs - orange
Vibráló, rezgő, rezonáló és meleg. A narancs kapcsolódik az őszhöz, a sütőtökhöz és Halloween-hez. Örökli a piros jellemző vonásait, de kevésbé szenvedélyes. A narancs köztudottan felkelti az étvágyat. Akárcsak a citrus, szintén az egészséget szimbolizálja.

Sárga
A sárga a napsütést és a melegséget szimbolizálja. Kifejezheti a reményt, világosságot és az energiát. Máskülönben jelentheti a gyengeséget vagy betegséget, gyávaságot is.

Hideg színek:

Zöld
A zöld egészséget és természetességet fejez ki, gazdagságot. A zöld szimbolizálja a tavaszt, a megújulást és a termékenységet.

Kék
A kék egyike a legmegnyugtatóbb színeknek, az ég és a tenger kékjéhez kapcsolódik. Mindent egybevetve a kék egy biztonságos szín és megtestesíti az intelligenciát, önbizalmat és a becsületet, a megbízhatóságot.

Lila
A piros és kék kombinációja, a lila egyike a legérdekesebb színeknek, amely a kreativitást szimbolizálja. A lila spirituális és misztikus. Sötét-, mély lila a méltóságra, fennköltségre és gazdagságra utal, míg a levendula lila a romantikára és a nosztalgiára.

Közömbös színek:

Fekete
A fekete szín az erőt reprezentálja, az eleganciát és kifinomult ízlést, de ugyancsak jelentheti a halált, bűnt, gonoszságot, veszélyt és szomorúságot is.

Fehér
A fehér tisztaságot, egyszerűséget, spiritualizmust. Az életet jelenti és a házasságkötést a nyugati kultúrákban, míg a halált a keleti kultúrákban.

Szürke
A fekete és a fehér kombinációja, konzervatív szín. A szürke a biztonságot, szervezeti fejlettséget, érettséget mutat. A lehangoltságot, homályt, komorságot szintén jelentheti.

Barna
Szeretjük a barna színt speciálisnak hinni! Néha a barna a természetesség színeként használatos, máskor pedig meleg színként. Akár így, akár úgy, a barna a hitelességet és a stabilitást reprezentálja, az egészséget, az otthont és a földet.

Néhány megjegyzés még a színek használatához a weben:
Meglehet, hogy a számítógépeken a színek millióit lehet kikeverni a képernyőn, de a weben 216 színre korlátozódik mindez. Ennek az az oka, hogy a Mac és PC gépek teljesen más színpalettát használnak, a 216 db szín az, ami közös. Ez a 216 szín viszont olyan, hogy minden operációs rendszerben (Windows vagy Mac), minden böngészőben (Chrome, FireFox, Internet Explorer, Opera,..) azonos módon jelenik meg.

A hatékony honlapkészítés titka a marketing tanácsadás alapján készülő honlap!
Kérje ajánlatomat!

KAPCSOLATFELVÉTEL

Árajánlatot, csak az igényeit részletesen megismerve áll módomban adni.

Webdesign - Szenyán Ildikó 2007.