E-mail marketing - Az erdő legnagyobb fája a tartalom!
Damjanovich Nebojsa cikke


Ma hazánkban kellő komolysággal kezelendő, hogy miért lesz olvasott és nagyobb megrendelést produkáló egy e-mail hírlevél. Megannyi vélemény, nézet, álláspont és adat magyarázza a kinyitott és ki nem nyitott levelek arányát, az e-mail hírlevél kiküldésének gyakoriságát, sőt, szükségességét is. Hol az igazság? Nem tudjuk. Hol itt, hol ott. De talán az igazság keresése helyett töprengjünk el közösen azon, hogy az Ön vállalatának e-mail hírlevele hogyan tehető olvasottabbá, hogyan hozhat több megrendelést, ügyfelet.

Az erdő legnagyobb fája a tartalom!

Mint néhány esztendővel ezelőtt a website léte, ma gyakorta épp így kezelt terület a hírlevél léte. Magára valamit is adó vállalatnak kell, mert kell. De legyen őszinte magához, hány olyan hírlevél stoppol az Ön fiókjában olvasatlanul, amelyre feliratkozott, ám nem tartja érdekesnek, hogy folyamatos promóciót zúdítsanak a nyakába csupán azért, mert érdekli a téma, iparág, tevékenység. Ezzel szemben, ha tanácsokkal látják el Önt, hogy hogyan könnyítheti meg napi munkáját, életét, tippeket kap arra, hogy milyen módszerekkel kímélheti meg egészségét, vagy őrizheti meg autója régi fényét - tegye a szívére a kezét - szívesebben fogadja, ha olykor-olykor egy-egy terméket vagy szolgáltatást is ajánlanak Önnek. Sőt, még talán örömmel is veszi az ilyen fajta segítőkészséget. S ha nem is azonnal olvassa el ez utóbbiakat, mégis rendszeres olvasója az ilyen filozófiájú hírleveleknek, szemben azokkal, amelyekben olyat akarnak eladni, ami Önnek szükségtelen vagy netán megfizethetetlen.

"A tett halála a gondolkodás!" - Tervezzen előre, s cselekedjen!

Mit üzen nekünk az e-mail hírlevél esetében a fenti közhely?

Önnek van stratégiája a vállalat gazdálkodására, a termék gyártására vagy a szolgáltatás fejlesztésére, a marketingre, és a pénzgazdálkodásra, de teljesen ötletszerű, hogy épp mikor milyen tartalommal "postáz" e-mail hírlevelet?

Nos, ahhoz, hogy eredményesen használja az e-mail hírlevelet, mint az ügyfélszerzés és megtartás eszközét, jól átgondolt és precíz munkáját kell latba vetnie. Érdemes tervszerűen előkészítenie egy adott időszakra (szezonra, évre) vonatkozó e-mail hírlevelek témáit, és összehangolni az értékesítés egyéb folyamataival. Tervezés nélkül az egyes hírleveleknél nem a jobb minőség és az olvasó számára használható, releváns tartalom kerül előtérbe, vagyis nem a tett, hanem az, hogy gyorsan küldjön ki hírlevelet, valamilyen tartalommal. Ekkor a legtöbb idejét a tartalmon való gondolkodás veszi el. Ha tehát menet közben, a spontaneitására bízza cége potenciális ügyfeleit, ennek a kimenetele kevéssé tervezhető. Ha ezzel szemben egy tudatos, az egyéb értékesítési kampányaihoz illesztett tartalommal kedveskedik olvasóinak, érzékelhetően meghálálják Önnek. Tehát, az előre gondolkodás segíti a tettet, míg a tett közbeni tétovázás csak kurtítja hírlevele eredményességét, megkérdőjelezi hatékonyságát, ezáltal szükségességét is.

Az erdő legnagyobb fája az erdő ékessége, amit gondozni és ápolni kell!

Az e-mail hírlevél tartalmának menedzselése épp annyira fontos, mint maga a website tartalmi menedzselése. Az e-mail hírlevél bizonyítottan hatékony módszer, mint ahogy hatékony egy hozzáértő szakember kezében a csavarkulcs, de ha nem a céljának megfelelően használják csak felesleges nyűg, gond, esetenként komolyabb probléma forrásává válhat.

Két módon gondozható az e-mail hírlevél tartalma a fent taglalt tudatosság jegyében:

1. Ön öntözi az erdő legnagyobb fáját - sajátkezű tartalom

Nyilvánvalóan az egyik legigényesebb és legjobb megoldás, ha olvasói ismeretében saját egyedi tartalmat készít hírlevelébe, erre több mód is kínálkozik:

-Önmagára vagy vállalatának egy alkalmazott szakértőjére bízza a tartalom előállítását, például az értékesítéshez kapcsolódó cikksorozatok publikálása folytán, amely nem termék promóció, és nem is szakzsargonnal tűzdelt doktori értekezés. A legmegfelelőbb, az olvasó igényeinek megfelelő tartalom, közérthető formában feldolgozva.

- Külsőst (szakújságírót, esetleg más független szakmai képviselőt) fizet meg egyedi és saját tartalom előállításával, melyet hírlevelében publikál. Ennek esetenkénti költsége van, és nem is túl magas.

- A sajtóból összeválogatott, a termékével vagy szolgáltatásával kapcsolatos híreket válogat össze, esetleg saját szája íze szerint átdolgozva (természetesen megfelelve a vonatkozó jogi előírásoknak, forrásmegjelöléssel és hivatkozással).

- Termékével, szolgáltatásával, vagy a website-ján található más, a témával kapcsolatos olvasói hozzászólások, vélemények is szerepelhetnek hírlevelében.

- Website-ján található hírek, cikkek, anyagok, információk válogatott, egy témát több oldalról boncolgató összeállításával is megtöltheti hírlevelét.

2. Öntözőrendszert épít ki az erdő legnagyobb fájához - RSS technológia

Az RSS technológia segítségével XML szabványú szolgáltatás hírek vagy cikkek címe, szerzője, kategóriája, rövid tartalma és linkje továbbítható automatikusan, amely programkódjának fejlesztési ideje és költsége egyszeri és nem túl magas. Így az alábbi módon szerzett tartalmakkal is színesítheti e-mail hírlevelét:

- Vásárolt tartalom független szakmai portáloktól.

- Tartalom barter szakmai portálokkal, iparága független képviselőivel.

- Megállapodást követően ingyenesen átvett tartalom szakmai portáloktól, online szaksajtótól.

Nos, az imént taglaltakat akár keverve, akár csak 1-1 megoldási lehetőségre építve valósítja is meg, egy alapvető szabályt mindenképpen fontos szem előtt tartania:

Ne akarjon minden kiküldött hírlevelében értékesíteni!

Tájékoztassa az olvasót, járjon a kedvében, figyelje mire "harap", mi érdekelné a leginkább, s ennek jegyében alakítsa tartalmát, hogy aztán néha-néha tett konkrét ajánlata olvasói szemekre találjon. Egy átgondoltan felépített e-mail marketing stratégia egyszerre lehet az Ön kezében fegyver a konkurenciával vívott harcaiban, és hasznos kikapcsolódás forrása olvasói számára. Ám egy "kifárasztott", promóciókkal és reklámokkal nyomorított e-mail hírlevél a kezdeti időszakbeli alacsony hatékonyság után hamarosan csak gondot és problémákat jelent.

A hatékony honlapkészítés titka a marketing tanácsadás alapján készülő honlap!
Kérje ajánlatomat!

KAPCSOLATFELVÉTEL

Árajánlatot, csak az igényeit részletesen megismerve áll módomban adni.

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2007.