A külső linkek szerepe honlapunk látogatottságának növelésében
Sánta Tibor tanácsadó cikke

A linkek egyre fontosabbak a keresőmotorokban elért helyezések szempontjából.
Sok keresőmotor döntő szerepet szán a weboldalról induló és oda érkező linkeknek. Mindazonáltal a beérkező linkek minden kereső esetében nagyobb súllyal esnek latba.

Miért épp a linkek?

A keresőmotorok létrehozói és üzemeltetői folyamatosan fejlesztik algoritmusaikat, annak érdekében, hogy a keresőprogramok a felhasználók számára a leginkább releváns találatokat adják egy-egy keresőszóra. Ennek érdekében különböző eljárásokat kezdtek alkalmazni, mint pl. a meta tagben, title tagben alkalmazott kulcsszavak vizsgálata, a kulcsszavak előfordulásának vizsgálata a honlap tartalmában stb.

A weblapok készítői azonban újabb és újabb módszereket eszeltek ki ezek manipulálására, hogy így javítsák helyezésüket a keresőkben. Ezért egyre inkább a linkek vizsgálata kerül előtérbe. Jó minőségű és látogatott oldalakról a mi honlapunkra mutató linkek "beszerzése" ugyanis nem könnyű. Egy népszerű oldal csak akkor fog a miénkre linkelni, ha abból az oldalnak vagy látogatóinak előnye származik. Mindazonáltal ez az akadály is leküzdhető kölcsönös linkeléssel, azaz ebben az esetben is javítható mesterségesen a keresőkben elért helyezés. Ezért nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben a keresők csak a mi oldalunkra mutató egyirányú linkeket fogják figyelembe venni.

Hogyan linkeljünk, és milyen eljárásokat kerüljünk el?

- Ne cseréljünk linkeket olyan oldalakkal, amelyek illegális, azaz a keresők által büntetett technikákat alkalmaznak. A mi oldalunkról az ezekre az oldalakra mutató linkek azt eredményezhetik, hogy a keresők törlik oldalunkat az indexükből.

- Szintén ne cseréljünk linket link farmokkal. Ezek olyan oldalak, ahol csupán linkek szerepelnek, ezek viszont minden rendszer nélkül.

- Mindig vizsgáljuk meg a leendő partnert. Csak olyan oldalakra linkeljünk, amelyeknek tartalma a miénket kiegészíti, illetve a miénkhez hasonló.

- Igyekezzünk elérni, hogy egyirányú linkek mutassanak a weboldalunkra, azaz linkért cserébe ne kelljen linkkel "fizetnünk".

- A legfontosabb, hogy egyedi, eredeti és jó minőségű tartalmat jelenítsünk meg az oldalunkon. Így sok helyről fognak a mi oldalunkra mutatni, akár anélkül, hogy nekünk erről tudomásunk lenne.

Linkcsere

Írjunk egy udvarias levelet az oldal webmesterének, amellyel linket szeretnénk cserélni, de vegyük figyelembe a következőket:

A levél megírása előtt nézzük meg az adott weboldalt, hogy tudjuk, mit tartalmaz. Mielőtt azonban ezt tennénk, töltsük le a Google és az Alexa eszközsorait. A Google eszközsora (http://toolbar.google.com) megmutatja az épp megjelenített oldal PageRank-jét (PR), míg az Alexáé (http://www.alexa.com) az oldal hozzávetőleges látogatottságát, valamint az oldalhoz kapcsolódó, hasonló tartalmú site-okat tünteti fel.

Néhány sorban írjuk meg, hogy mivel foglalkozik a weboldalunk. Magyarázzuk el, hogy miért előnyös mindkét site-nak és a látogatóknak a linkcsere. Már azelőtt elhelyezhetjük az adott site-ra mutató linket, mielőtt az e-mailt megírnánk. Adjuk meg a webmesternek, hogy hol szeretnénk látni a mi oldalunkra mutató linket. Adjuk meg a kulcsszavakat, illetve a link elnevezését is.

A hatékony honlapkészítés titka a marketing tanácsadás alapján készülő honlap!
Kérje ajánlatomat!

KAPCSOLATFELVÉTEL

Árajánlatot, csak az igényeit részletesen megismerve áll módomban adni.

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2007.