Mi is az a domain, illetve domén?


Az a név vagy kifejezés (www.valami.hu), amit, ha begépel az érdeklődő egy internetböngészőbe (Pl.: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Netscape, Opera,...), betöltődik az Ön internetes oldala. A Föld több pontján lévő számítógépeket és az azokon lévő anyagokat egy 4 tagból álló cím alapján - ún. IP cím - lehet behatárolni (Pl.: 168.253.11.37), majd meg lehet adni a könyvtárak közötti útvonalat, ahol az az állomány található, amire éppen szükségünk van. (ez az állomány lehet egy weboldal, vagy akár egy dokumentum, vagy kép is)

Ezen adatállományok könnyebb elérése céljából találták ki a domain nevet, így egy weboldal eléréséhez nem feltétlenül kell begépelni egy hosszú útvonalat, hanem elegendő csupán annyi, hogy www.valami.hu, vagy http://valami.hu (www nélkül)

Ha kitaláltunk cégünknek egy domain nevet, ezt regisztráltatni kell, illetve beállíttatni, hogy az adott domain névre betöltődhessen pl. az Ön weboldala is.

Milyen domain nevet érdemes választani?
Figyelembe kell venni, hogy látogatóinknak az első látogatásuk alkalmával semmi ismerete nincs cégünkről, csupán egyetlen dolog, amit tudnak: ez pedig a domain.

A domain név kiválasztása nagyon fontos. A név kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy a cég tevékenységi körét kifejezze és célratörő legyen. Nem szabad megijedni a hosszabb nevektől sem, nyugodtan lehet hosszú egy domain név, csupán arra kell ügyelni, hogy ne semmitmondó legyen. Ez a név valamilyen irányba már tesz egy utalást, hogy várhatóan mivel fog találkozni a látogató, ha weboldalunkra látogat.

Milyen is egy jó domén név?
Csak néhány szempont:

- rövid - egyszerű, vagy hosszú, de frappáns
(utal az általunk végzett tevékenység típusára)
- egyedi - könnyen megérthető és kiejthető - személyes

Kétféle domain név ajánlott:

Az első csoportba azokat a domén neveket sorolhatóak, melyek a cég imázsához tartoznak. Azok a nevek, melyeket a névjegykártyáinkon feltüntetünk, melyeket szóban és írásban ismertté szeretnénk tenni. Elképzelhető, hogy az egész vállalkozásnak csak egy ilyen névre van szüksége, de az is lehet, hogy tevékenységi körönként fenntartunk egyet-egyet.

Optimalizálási szempontból azonban ajánlott másfajta domén nevek párhuzamos fenntartása és menedzselése is. Ezek a keresőoptimalizált domain nevek, melyek azt a célt szolgálják, hogy a keresőmotorok a lehető legjobb illeszkedést állapítsák meg az adott találatok tekintetében.

Hogyha a fődomén neve maga is tartalmazza a keresőszavakat, vagy azok egy részét, akkor ezt a találatok rangsorolásánál igen sokra értékelik a keresőgépek.

A fentieket figyelembe véve szükségünk van olyan webhoszting szolgáltatóra, amelyiknél a "hivatalos" honlapunk mellé rendelt egy vagy több kicsi tárhelyhez nagyon olcsón hozzá tudunk jutni, ahol csak azután fizetünk, amire valóban szükségünk van. Ha csak 50 Mb tárhelyet szeretnénk, nincs szükségünk adatbázis-kapcsolatra és több email címre, akkor mindezt évi néhány ezer forintból is meg tudjuk valósítani.

Mielőtt elindítana egy domain regisztrációt, érdemes utána járni, hogy a regisztrálni kívánt domain név már foglalt-e, vagy szabadon regisztrálható.

Az ellenőrzéshez:
- .hu végződésű domain esetén kattintson > IDE
- nemzetközi domain esetén kattintson > IDE

Mi a teendő, ha az általunk kiválasztott domain név már foglalt?

Alternatív megoldást kell keresnünk. Egy magyar cég általában.hu végződésű domaint regisztrál. Ha foglalt, akkor meg kell néznünk más variációban (.com,.net,.org,.info,.biz,stb.) végződéssel.

Térítésmentesen vállalom a domain regisztrációval kapcsolatos teljes ügyintézést, Önnek csak fel kell vennie a kapcsolatot velem. Ékezetes és ékezet nélküli, .hu domain nevek, valamint külföldi (.com, .org, .eu, és konkrét országok) domain regisztrációja.

A hatékony honlapkészítés titka a marketing tanácsadás alapján készülő honlap!
Kérje ajánlatomat!

KAPCSOLATFELVÉTEL

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2007.

Google PageRank